Suomen Seitai Shiatsu
Kato Shiki Seitai Undo
Japanilainen Koulukunta

Pääopettaja: Kauko Uusoksa
Opiskellut Japanissa.
Opettanut Suomessa vuodesta 1986.

Jokaiselle kehonkäsittelystä kiinnostuneelle Työhön tai harrastukseksi

“Seitai Shiatsu on japanilainen kehoa virittävä kokonaisvaltainen menetelmä, jossa elämänvoiman kiertoon ja toimintaan kehossa vaikutetaan eri tavoin. Käyttämäni perussysteemi pohjautuu Kato Shiki Seitai Undo:on, hoitomuotoon, jota opiskelin Osakassa, Japanissa työskennellessäni Kenko Saisei Kaikan klinikalla. Ensimmäiset kurssit pidin Suomessa vuonna 1986 Frantsilan kutsusta. Tällä hetkellä Suomessa toimii useita Seitai Shiatsu hoitajia. Seitai Undo peruskäsittelyssä käydään läpi koko keho erilaisin heilutuksin ja venytyksin, hieroen, sekä energiakanavistossa sijaitsevia pisteitä painellen. Tarkoituksena on rentouttaa keho ja mieli samalla aktivoiden sisäisen voiman kiertoa kanavissa. Käsittelyyn voidaan käyttää aikaa tarpeen mukaan, myös kohdehoidot erilaisiin vaivohin kuten niska-hartia käsittely, alaselän ongelmien hoito jne. ovat mahdollisia. Hoito tehdään kevyet vaatteet päällä, esimerkiksi verryttelyhousut ja hihallinen t-paita käyvät mainiosti. Seitai shiatsu on monipuolinen, tehokas hoitomuoto, jonka vaikutukset ulottuvat sekä puhtaasti fysiologiselle tasolle, että henkiselle, mielen ja energian tasolle.”

Kauko Uusoksa, Koulun pääopettaja

Kaukon varsinainen kosketus orientaaliseen hoitomaailmaan tapahtui
Jyväskylässä 1974 Shorinji Kempo nimisen lajin kautta. Kolmiosaiseen
menetelmään kuului: Go Ho – Kova Tie, Ju Ho – Pehmeä Tie ja Sei Ho joka
on Hoitamisen Tie. Kiinnostus oli kova ja matka Japaniin toteutui 1977,
jossa opetukset syvenivät entisestään.
1982 opintie suuntautui Hawai`ille, missä temppeliopintojen lomaan mahtui aikaa myös paikallisille hoitaville menetelmille.
1984
syksyllä, monien yhteyksien kautta, Kauko päätyi Mestari Katon
klinikalle Osakassa, Japanissa ja aloitti opiskellen työn Kenkou Saisei
Kaikan Seitai Shiatsu klinikassa.
Erään työkaverin Taiji opettaja
opetti myös Chi Kungia, lajia johon Kauko oli tutustunut jo 1978. Tätä
kautta hän tapasi 1985 Mestari Takashi Tsumuran ja laaja-alainen
yhteistyö alkoi, joka on kestänyt näihin päiviin.
1988 Kauko otti
kutsuttuna osaa ensimmäiseen kansainväliseen hoitotieteellisen Chikungin
konferenssiin Beijingissä, Kiinassa. Palattuaan Suomeen hän perusti
Suomen Chikung Yhdistyksen ja aloitti Chikungin ohjauksen.
Ensimmäiset
Seitai Shiatsu kurssit Kauko ohjasi Frantsilassa kesällä 1986 ja
seuraavana vuonna Mestari Tsumura saapui Suomeen opettamaan monipuolisia
traditionaalisia Chi Kung harjoituksia.


Näin Seitai Shiatsusta ja Chi Kungista tuli merkittävä rooli Kaukon opiskelussa ja opetuksissa.

Seitai Shiatsu. Mitä se on?

Shiatsu on japanilainen hierontamenetelmä, joka perustuu muinaiseen orientaaliseen
kansanparannus traditioon. Siitä löytyy mainintoja kirjoitettuna eläinten luihin ja kilpikonnan kilpiin, ja sen historiaa voidaan seurata yli 3000:n vuoden taakse.


Kiinassa hallinutta Tang dynastian (618-907) aikakautta kutsutaan kultaiseksi aikakaudeksi. Silloisella valtakunnalla oli suuri poliittinen, uskonnollinen ja kulttuurillinen vaikutus ympäröviin maihin, kuten esim. Japaniin ja Koreaan. Oppineet kulkivat maiden välillä ja hoitomenetelmät kulkivat mukana. Näin Japanin omat kansanperinteen hoitotraditiot saivat vaikutteita Kiinasta ja päinvastoin. Tällä oli suuri vaikutus myöhempien japanilaisten
kehohoitomuotojen, mm. Shiatsun kehityksessä.


Shiatsussa yhdistyvät hieronta, venytys ja kehossa sisäisesti vaikuttavien pisteiden käsittely aktivoivaksi ja mieltä rentouttavaksi kokonaisuudeksi.

Shiatsu Peruskäsittely on monipuolinen ja kokonaisvaltainen hoitomenetelmä jossa käsitellään koko keho. Se tukee kaikkia kehon fyysisiä toimintoja, auttaa imunesteen ja veren kiertoa sekä aktivoi ja tasapainottaa ihmisen sisäisen voiman, Ki:n virtausta. Seitai Shiatsu Peruskäsittelyn otteet, painallukset, hieronta ja venytykset tehdään rennosti, rauhallisesti ja hätäilemättä, siten auttaen hoidettavan kehoa ja mieltä rentoutumaan. Näin voidaan vahvistaa Ki:n kulkua entisestään ja hoitaa yhä syvemmällä olevia eritasoisia jännitteitä.

Miten tämän kaiken voit hyödyntää omassa elämässäsi?

Tuhansia vuosia vanha kehonkäsittelytaito on yhä korkeassa arvossa ja kaikille tarpeellinen taito. Käymällä peruskurssin opit shiatsu hoidon salat ja pystyt auttamaan läheisiäsi; lapsia tai puolisoa, vanhempia, isovanhempia, ystäviä tai työkavereita. Peruskurssin osaamista riittää
aloittamaan hoitotyötä myös työksi. Ja jos kiinnostus asiaan kasvaa, voit tulla opiskelemaan lisää.

Tule kurssille!

Tule shiatsu-hierontaan!